Ryhmäytyksen voima

Ryhmäytyksen voima

 

Yhdeksänvuotias poika seisoo parvekkeen reunalla ja tärisee päästä varpaisiin. Hän katsoo metsän reunaan. Alas on melkein kymmenen metrin matka. Aikansa mietittyään hän toivoo meidän laskevan hänet alas turvaköydellä. Hän pitelee kiiinni valjaistaan rystyset valkoisina.

 

Hetken kuluttua poika tukee takaisin parvekkeen juurelle ja sanoo haluavansa kokeilla uudestaan. Hän sujauttaa valjaat ylleen kuin vanha tekijä, tarttuu itsevarmasti köyteen ja loikkaa rohkeasti kaiteen yli. Laskeutuminen näyttää siltä, että olisi ammattilainen asialla. Pojan kaverit hurraavat tälle ja syöksyvät taputtamaan häntä selkään sillä sekunnilla, kun hänen jalkansa osuvat maahan. Pojan itsetunto nousee silmissä.

 

Tällaiset hetket saavat meidät ohjaajat todella tuntemaan, kuinka merkityksellistä työtä teemme. Mahdollisuus itsensä ylittämiseen ja positiiviset kokemukset luonnossa ovat asioita, joita jokaisen nuoren tulisi pystyä kokemaan. Seikkailukasvatus on erinomainen tapa auttaa ketä tahansa nuorta löytämään oman kipinänsä ja kehittämään tiimityötaitojaan.

 

Seikkailukasvatuksen tärkeimpiä ydinpiirteitä ovat yhteistyö, luovuus, toiminnallisuus sekä elämyksellisyys. Toiminnassa korostuu ryhmän merkitys. Useimmat harjoitteista ovat luonteeltaan ongelmanratkaisu- tai luottamustehtäviä, mutta myös erilaiset kiipeilyä ja melontaa sekä muita erityistekniikoita hyödyntävät harjoitukset ovat omiaan sekä yksilön että ryhmän kehityksen kannalta.

 

Pitkittyneeseen konfliktivaiheeseen jumahtanut ryhmä alkaa kummasti toimia, kun heidät laittaa rakentamaan lauttaa porukassa. Kinastelu ja mököttäminen vaihtuu alta aikayksikön työtehtävien jakamiseen ja tahdin laskemiseen.

 

Tervetuloa seikkailemaan ja löytämään omat rajasi! Lisätietoa nettisivuiltamme: http://seikkailutalo.munstadi.fi/ota-yhteytta/

 

Teksti: Aino Tuomi-Nikula